SCHEMATERAPI

Schematerapi är en terapiform som integrerar flera olika aspekter från kognitiv beteendeterapi (KBT), som funktionsanalys, anknytningsteori och gestaltterapi och som har utvecklats för att behandla långdragna psykiska lidanden och problem. 

I schematerapi utgår vi ifrån villkoret att vi får våra grundläggande känslor och behov tillgodosedda för att få god psykisk hälsa. Vi behöver trygghet, möjlighet att kunna uttrycka oss fritt och ha ömsesidiga nära relationer. 

När våra känslor och behov inte har blivit tillgodosedda under vissa perioder av livet, skapas ”sår” som gör att problemen kan återuppstå under senare tider. De blir så kallade scheman/livsteman (t ex övergivenhet, misstillit, skam, utanförskap, självuppoffring eller perfektionism). Om Du reagerar ovanlig stark vid t. ex. separationer, sorg, misstag, stress i vardagen kan det vara tecken på att något av dessa scheman har aktiverats. Reaktionen kan vara både fysisk och psykisk. 

Tillsammans kan vi undersöka vilka scheman som kan vara aktuella i Ditt fall och sedan arbetar vi med verktyg för att Du bättre ska kunna hantera de utmaningar Du ställs inför.

 

En inspirationskälla för tankar om den schematerapeutiska processen är Antonovskys salutogena begrepp KASAM. Begreppet betyder känsla av sammanhang och består av tre delfaktorer: begriplighet, meningsfullhet och hanterbarhet. För många klienter som kommer till terapi ter sig livet ibland inte begripligt, meningsfullt eller hanterbart. Terapin arbetar med psykoedukation för att skapa begriplighet. Att få tillgång till sina känslor och behov. Att hitta vägar för att kommunicera dem och återger möjligheten att hantera livet bättre. Innan man når fram, behöver vi fångar nuet och göra en kartläggning, som utgångspunkt för den terapeutiska resan.